Scroll Top

Interview | EMDR pakt de kern aan

Client, VROUW (31)

Waarom koos je voor EMDR?

Ik ben zolang ik me kan herinneren geen goede slaper. Dat werd plots erger toen mijn zusje een eind aan haar leven had gemaakt. Toen sliep ik nog slechts 3 à 4 uur per nacht. Ik kreeg daar eerst cognitieve gedragstherapie voor, maar dat werkte niet voldoende. Via via kwam ik toen bij een EMDR-therapeut.

Wat had je willen weten voordat je aan EMDR begon?

Ik had graag van tevoren geweten dat het zo intens is. Naast de therapie had ik mijn werk en was ik aan het verbouwen en verhuizen. Maar als ik van therapie kwam, voelde het soms net alsof ik onder een vrachtwagen vandaan kwam. Verwerken kost energie en die ruimte moest ik er echt voor gaan maken.

(foto’s zijn onafhankelijk van dit interview)

Wat is je ervaring met EMDR?

Door EMDR werd ik me bewust van wat me uit mijn slaap hield: ik voelde me vaak onveilig en had het idee dat ik minderwaardig was. De EMDR richtte zich op de momenten dat die overtuiging van minderwaardigheid en onveiligheid sterker werd. Dat had alles te maken met mijn moeder die ook verschillende suïcidepogingen had gedaan. Mijn vader en moeder zijn gescheiden, en dat was een heftige vechtscheiding.

Mijn moeder was er niet voor mij, mijn vader werd opgeslokt door wat er rondom mijn moeder gebeurde. En toen maakte mijn zus ook nog een eind aan haar leven. Na ongeveer tien sessies ging ik me beter voelen, en werd ik gelukkiger.

Waarin verschilt EMDR met andere hulp die je hebt gehad?

Het pakt de kern aan. Je hoeft niet lang te praten, het voelen staat meer centraal. En het mooie is dat door het ververwerken van het negatieve, er ruimte ontstaat voor een positieve overtuiging over jezelf.

Hoe gaat het nu met je?

Ik slaap veel beter, zeven à acht uur per nacht. Ik heb het gevoel dat de rotzooi een beetje opgeruimd is en de basis steviger is. Ik ben er nu aan toe om kinderen te krijgen. Ook mijn vriend merkt dat ik veel vrolijker ben geworden.

Wat heeft EMDR daaraan bijgedragen?

Het positieve is in de loop der sessies steeds sterker geworden.

Zou je een ander aanraden om EMDR te doen?

Zeker, maar ik zou ook aanraden om te zorgen voor rust na de therapie. Ook mijn zusje zou baat hebben gehad bij EMDR. De therapie die zij kreeg, hielp haar niet om meer van haarzelf te houden. Als ze EMDR had gehad, was ze er mogelijk nog geweest.
 
 

Privacy Voorkeuren
Je hebt recht op een zorgvuldige behandeling van je persoonsgegevens. Daarom hecht Vereniging EMDR Nederland veel waarde aan de bescherming van persoonsgegevens.