Scroll Top

Interview | EMDR haalt echt alle narigheid weg

Client, rechtenstudent (28)

Waarom koos je voor EMDR?

Dat was eigenlijk wel logisch. Ik lijd aan een complexe posttraumatische stress stoornis en ADHD. Daarvoor was een intensieve aanpak nodig. Cognitieve gedragstherapie of behandeling met medicijnen had me niet voldoende geholpen. Er is best wel veel misgegaan in mijn leven. Ik werd veel gepest en mijn ouders hadden een slecht huwelijk. Mijn moeder overleed op haar zeventiende. Ik ben ook seksueel misbruikt, en in één jaar verloor ik twee goede vrienden. De een aan een longziekte en de ander aan een hartstilstand. Ik kreeg nachtmerries, kon niet meer slapen, en bijna niet meer eten.

Wat had je willen weten voordat je aan EMDR begon?

Ik had me goed voorbereid op EMDR. Ik wist wat me te wachten stond. Maar het was wel goed geweest als ik had geweten dat het niet zo heftig was als ik had verwacht. Je werkgeheugen wordt op allerlei manieren belast, je herinneringen komen boven. Ik was van tevoren wel bang voor de spanning die dat zou geven. Maar die zorg was dus niet nodig geweest. EMDR is best wel een vriendelijke manier om met trauma’s om te gaan.

 

(foto’s zijn onafhankelijk van dit interview)

Wat is je ervaring met EMDR?

Mijn therapeut pakte het heel goed aan. Hij zei: noteer je dromen. Meerdere trauma’s tegelijkertijd werden zo aangepakt. Hij gebruikte veel trucs om het werkgeheugen te belasten. Niet alleen de lichtbalk, maar ook trillingen in mijn hand en bewegen. Ik probeerde controle te houden, patronen door te krijgen, maar dat lukte niet door al die gekke opdrachten zoals namen achterstevoren spellen.’

Waarin verschilt EMDR met andere hulp die je hebt gehad?

Dat je niet alleen maar praat en medicijnen krijgt, maar dat je alle rottigheid echt wegwerkt.

Hoe gaat het nu met je?

Ik zorg nu goed voor mezelf. Ik sport en eet goed. Binnenkort studeer ik af in het recht. Ik leid een leuk sociaal leven. Zo nu en dan heb ik nog weleens last van een nachtmerrie, vervelend, maar niet echt traumatisch. Ik zie het als een hond die blaft: rustig laten uit blaffen, er is niets aan de hand. Ik slik nog wel Ritalin, maar gebruik verder bijna geen medicijnen meer.

Wat heeft EMDR daaraan bijgedragen?

Na dertig sessies heb ik wel het gevoel dat alles wat ik heb meegemaakt nu echt uit mijn systeem is.

Zou je een ander aanraden om EMDR te doen?
Ja, maar ik zou wel willen meegeven dat je je goed moet inlezen en voorbereiden, en je niet moet laten leiden door angst. En ik zou adviseren om goed voor jezelf te zorgen en op tijd ontspanning zoeken.

Privacy Voorkeuren
Je hebt recht op een zorgvuldige behandeling van je persoonsgegevens. Daarom hecht Vereniging EMDR Nederland veel waarde aan de bescherming van persoonsgegevens.